Zašto je snaga volje precenjena

Zašto je snaga volje precenjena

Snaga volje? Precenjena!
Ambicija? Precenjena!
Uspeh u životu? Precenjen!

Jednog dana kažeš sebi „E sad je dosta! Od sutra se budim ranije, prvo meditiram, onda vežbam, hranim se zdravo i svaki dan pročitam nešto novo. To će mi doneti super telo, nepohodnu energiju i sjajne ideje. I napokon ću živeti život koji zaslužujem.

I bi tako!

Prvi dan – puna elana! Bravo! Drugi dan, možda malo umorna ali OK, i dalje imaš elana. Treći dan si već ponosna na sebe i kažeš: „Eto, ušla sam u rutinu. Sad sve ide samo od sebe“. I tako si se promenila!

Malo sutra.

Oko 14. dana svi (a mnogi i ranije), koliko god snažnu volju i motivaciju imali, krenemo da kriziramo. Uspavamo se. Ne jede nam se više povrće nego pizza i čokolada. Mrzi nas da vežbamo. „Pa dobro“, kažeš sebi, „Ništa se neće desiti ako jedan dan preskočim.“ Samo što nikad ne bude jedan dan, nego dva jer je sutra nečiji rođendan, a kad si već preskočila dva dana a krenuo ti pms i sve te nervira, onda je OK i treći. I tako proces promene krene unazad…

Rezultat: povećala si kilažu za broj, a smanjila samopouzdanje za dva broja jer se to što ti se upravo desilo zove neuspeh. „Ništa mi ne ide. Nisam karakter. Nemam snažnu volju.

E cvrc.

Niko je nema! Niko!!! Ovaj tvoj neuspeh samo znači da si poverovala u mit o snažnoj volji i jakom karakteru kao preduslovu za uspeh. I tu si se zeznula. Jer u realnosti niko nije tako uspeo. To su samo priče koje nam pričaju, dok se na planeti Zemlji odigrava nešto sasvim drugo, što se drži u tajnosti i što se naši roditelji, nastavnici, i vođe ne usuđuju da pomenu.

3 tabu reči, koje se ne izgovaraju, ali koje su must have u rečniku ako hoćeš da budeš neko i napraviš nešto su:

LAKOĆA. ZABAVA. LEPOTA.

Kako su svi poznati sportisti uspeli? Tako što su se PRVO bavili svojim sportom rekreativno. Iz ljubavi. Zato što ih je to zabavljalo? Zašto su Brazilci najbolji fudbaleri na svetu? Zato što čim prohodaju istrče na ulicu da pikaju fudbal, svuda, svako sa svima, do uveče, dok ih majke ne uteraju pod prisilom u kuću da nešto pojedu.

Najpoznatiji pisci, glumci, naučnici, govornici, balerine? Isto. Svi prvo samo to žele da rade, srećni su dok to rade, ne radi im se ništa drugo, izgaraju za tim svojim hobijem, a sve drugo otaljavaju jer im je sve drugo dosadno.

A tu spada i čuveni primer J.K. Rowling, koja je sedela i pisala jer je bila previše depresivna da bi radila bilo šta drugo, jer ju je muka naterala da dođe sebi da bi uopšte preživela, a kad čovek padne tako nisko, onda jedino što može da radi je ono što voli. Sve drugo je previše bolno.

Ako volite da čitate biografije, uočićete jednu nit koja povezuje sve uspešne ljude– svi su krenuli da se bave time što im je donelo uspeh slučajno, zahvaljujući spletu okolnosti, iz zadovoljstva, jer je bilo dobro društvo, jer je bilo zabavnije od svega ostalog što je bilo u ponudi, jer im je išlo od ruke, jer su u tome uživali. Čak iako neko koristi reči „ambicija“, „volja“, „želja za uspehom“, iz priče je jasno da su drugi faktori bili odlučujući da bi se do cilja došlo, pa čak i da bi se cilj postavio, a ne zapni, trudi se, udri, ne daj se, istrpi još malo, pritegni, zalegni, i slično.

I zato…

  • Odaberite nešto što će vam biti relativno lako (ali ne prelako), na primer, da se budite u 6h.
  • Postavite jedan cilj koji možete započeti da ostvarujete odmah i ne preterujte, nemojte zadavati sebi ništa previše ambiciozno. Dakle, ne “Da se budim u 6h i da meditiram i da vežbam i da jedem zdravo” nego “Da se budim u 6h.” I tačka.
  • Napravite lagan i zabavan program za svaki dan. Na primer, može da vas budi neka super muzika koju volite i dozvolite sebi duže razbuđivanje nego obično, a najmanje 5 minuta pre iskakanja iz kreveta.
  • Vodite dnevnik da biste počeli da cenite mali dnevni uspeh. Dok pijete kafu u 6.15h napišete sebi par reči, onako ih srca, zahvalni na svom tom vremenu koje sada imate. “Evo, zahvaljujući tome što se držim plana, sada mogu da se natenane obučem, našminkam i krenem na posao, a možda čak i da 15 minuta nešto lepo čitam

I tako 28 dana za redom. Tek tada je sigurno da ćete se probuditi u 6h i bez alarma i osećati opušteno u svojoj novoj navici. Ili 30. dana možete da uvedete sledeći korak. U ovom primeru bi to bilo “Čim se probudim prvo meditiram”.

Ako vam je lako, i ako možete da nađete način da se zabavljate dok radite nešto novo što će vam za manje od mesec dana postati najnormalnije na svetu – uspećete! I onda će ptice drugu pesmu pevati J

Koja sam carica…

Podelite članak sa prijateljima!

Pridružite se zajednici!

Prijavite se ukoliko želite da dobijate ekskluzivni materijal koji će vam pomoći da redizajnirate svoju svakodnevicu tako da bude u potpunosti u skladu sa vašim željama iz srca.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Srcodar otvara Srce. Svi znamo da su najtužnije neispričane priče. Ako vas neki deo duboko dirne, molim vas, napišite komentar i inspirišite nas svojim zapažanjem i uvidom. Želimo da čujemo i vašu priču, važna nam je :)

Tags:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMI TABELU ŽELJA
BESPLATAN VODIČ ZA USPEŠNE ODNOSE
(Prepo)znajte 12 tipičnih obrazaca ponašanja ljudi kad su u problemu i kako da majstorski na njih odgovorite!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMI TABELU ŽELJA
COSMO MAJ Ebook
COSMO JUN Ebook
PRIDRUŽITE SE ZAJEDNICI!
Prijavi se u našu Astro zajednicu gde ćeš videti koliko lako je sudbina promenljiva kategorija. Sve što treba da znaš da bi je promenila je kako i kada.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
COSMO JUL Ebook
COSMO AVGUST Kalendar