Kako sebi smanjujete vrednost, a da toga uopšte niste svesni

Kako sebi smanjujete vrednost, a da toga uopšte niste svesni

Evo kako se gubi samopouzdanje:

1. korak – obećam sebi da ću nešto uraditi puna entuzijazma,
2. korak – mrzi me ili mi je preteško ili nisam motivisana posle par dana…
3. korak – to ne ispunim, a sebi kažem nešto utešno, kao „ma nema veze!“ (čista laž, ali šta sad!)

i tako se poigram sa sobom par puta.

Rezultat: Ne verujem sebi da mogu jer kad se osvrnem unazad na svoj život, ima mnogo više onoga što nisam uspela da uradim ili izguram do kraja od onoga što jesam. Možda neću to tako formulisati, možda ću sad naći neki argument protiv da dokažem da nije tačno i da je ipak drugačije, ali neki tugaljiv osećaj kad uopšte pomislim na sebe će mi biti najbolji vodič ka tome šta je istina.

Šta govorim sebi: Ma nema veze; Nije kraj sveta; Tako svi; Nisam mogla jer…; Da mi je to stvarno važno, uspela bih; Nije sad vreme za to; Biće prilika…; Sledeći put ću…

Šta govorim drugima: Pa šta? Svako ima loš period; Ti ne znaš ništa o mom životu i ne znaš koliko mi je teško!; Baš sam se potrudila, i napatila; Dala sam sve od sebe i nije išlo jer (mi je takva fiziologija, imam teške kosti, nizak nivo gvožđa u krvi, i sl.); Niko me ne podržava, uvek sve radim sama; Nemam sad vremena za sebe jer…; Niko me ne razume;

Kako se osećam: Ne osećam se dobro kad pomislim na sebe ali bežim od toga. Tužna sam bez razloga. Puno plačem kad gledam filmove, čak me i reklame ganu. Ne umem da odgovorim na pitanje da li imam sreće, dvoumim se i stalno menjam ugao posmatranja. Ne znam kako neko može da bude ponosan na sebe, to mi deluje pretenciozno. Ne verujem da postoji konstantna sreća, to je samo trenutak, koji se onda brzo promeni.

Ako nešto od ovoga zvuči poznato, to znači da ste na pragu da izgubite samopouzdanje. Ako puno toga zvuči poznato, možga ste ga već izgubili, a da toga uopšte niste svesni.

A evo kako se vraća samopouzdanje:

1. korak – obećala sam sebi to i to
2. korak – našla sam način da istrajem, pozabavila sam se ozbiljno time jer znam da mi je istrajavanje slaba tačka
3. korak – nagrađujem se svaki dan jer sada radim nešto što je teško, i toga sam svesna
4. korak – znam da nisam sama. Uvek mogu da se konsultujem sa drugima koji su u procesu (preko ove stranice, ako nema nikog iz moje okoline ko radi na sebi)

Rezultat: Početni entuzijazam traje duže, i sad je (samo) entuzijazam. Počinjem da verujem da mogu. Taj osećaj se širi i na druge aspekte života. Na primer, ako sam uspela da izgubim koji kilogram, odjednom imam neki neki novi polet na poslu plus nove ideje kako da izgladim odnos sa nekom bliskom osobom. Dokazala sam sebi da kad kažem da ću nešto uraditi, ja ću to i uraditi, makar padale sekire sa neba.

Šta govorim sebi: Baš mi dobro stoji ovo…; Pa i nije bilo tako teško, mogla bih sada da odaberem neki izazovniji cilj; Imam ideju kako da…; Našla sam rešenje za…; Ja svaki put nekako uspem, samo treba da odlučim; Ja kad prelomim, uvek izguram do kraja;

Šta govorim drugima: Ako vam nešto treba, slobodno me pozovite, rado ću vam pomoći; Evo, objasniću vam kako da…; Mogu, slobodna sam; Nema problema;  Hi hi, hvala na komplimentu; Bila sam i ja tu gde ste vi sada, zato vas odlično razumem;

Kako se osećam: Dobro, generalno dobro i kad nema razloga; Zahvalna sam, ne na nečemu posebnom ili što stvari idu kako sam zamislila nego nekako suštinski, što postojim i što imam prilike za nova iskustva; tolerantna sam prema ljudima, razumem njihove slabosti, i voljna da pomognem kad god mogu; raspoloživa sam, uvek nađem vremena za sve; radoznala sam; ubeđena da je sve u redu i da će sve biti u redu.

A svet odjednom postane mesto sa bezbroj mogućnosti za zabavu i uspeh (ako mi je do toga stalo).

Najvažnije je da gubitak samopouzdanja nije konačna stvar i da nije vaša lična osobina, kao neko ga ima, a neko ga nema. Na tome se može (malo ili malo više) poraditi, i stvar se može popraviti. Nemojte sebi, ni drugima davati etikete, tipa: Ja nemam samopouzdanja, ja ne verujem, i sl. Nemojte ništa zaključavati.

Sad je tako. Već sutra sve može biti drugačije. Kako? Tako što ćete odlučiti da želite da budete sigurni u sebe, da želite da se osećate na izvestan način, da želite određeni stil života, a onda ćete krenuti sa onim što vam je najlakše. Da, dobro ste čuli – najlakše.

Odaberite nešto što bi vam išlo od ruke i duže od 28 dana i vežbajte samopouzdanje na tome. Odvalite ga. Razbijte ga. Briljirajte. A onda podignite ulog.

Tek onda, kad ste sigurni da možete, izaberite nešto izazovnije.

Kako se to tačno radi, pročitajte u članku Zašto je snaga volje precenjena.

Srećno!

Podelite članak sa prijateljima!

Pridružite se zajednici!

Prijavite se ukoliko želite da dobijate ekskluzivni materijal koji će vam pomoći da redizajnirate svoju svakodnevicu tako da bude u potpunosti u skladu sa vašim željama iz srca.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Srcodar otvara Srce. Svi znamo da su najtužnije neispričane priče. Ako vas neki deo duboko dirne, molim vas, napišite komentar i inspirišite nas svojim zapažanjem i uvidom. Želimo da čujemo i vašu priču, važna nam je :)

Tags:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMI TABELU ŽELJA
BESPLATAN VODIČ ZA USPEŠNE ODNOSE
(Prepo)znajte 12 tipičnih obrazaca ponašanja ljudi kad su u problemu i kako da majstorski na njih odgovorite!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMI TABELU ŽELJA
COSMO MAJ Ebook
COSMO JUN Ebook
PRIDRUŽITE SE ZAJEDNICI!
Prijavi se u našu Astro zajednicu gde ćeš videti koliko lako je sudbina promenljiva kategorija. Sve što treba da znaš da bi je promenila je kako i kada.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
COSMO JUL Ebook
COSMO AVGUST Kalendar